måndag 18 mars 2013

Marthas matkorg

Martha förbundet i Finland håller på med en kampanj just nu som handlar om att laga mat med råvaror som är i säsong. Deras vår matkorg innehåller: ägg, spannmål, frysfynd, gös, gädda, sik, torkad och odlad svamp, groddar, ärtskott och krasse.

Inspirerad av råvarorna så lagade jag en ärt- och basilika risotto med stekt lax.

Ärt- och basilikarisotto med stekt lax
Recept

Olja 
En liten lök
2 vitlöksklyftor
2 dl avorioris
1 dl vitt vin
7-8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl ärter
1 dl hackad basilika (färsk)
1 dl parmesan ost
Salt och peppar

400g lax eller sik med skinn
Olja
Smör
Salt och peppar

Risotton: Finhacka löken och vitlöken, fräs allt i olja tills löken börjar bli lätt "genomskinlig". Sätt vattnet att koka och tillsätt buljongtärningarna. (Buljongen skall vara varm när du tillsätter den till riset, så låt buljongen stå på svag värme hela tiden). Tillsätt riset i pannan med löken och fräs i några minuter. Häll i vinet och låt det  puttra på medelvärme. Låt vinet koka in i riset

Nu är det dags att börja tillsätta buljongen, tillsätt en skopa med buljong och låt det koka in i riset före du tillsätter en skopa till. Rör nu och då. Fortsätt så här tills riset är mjukt men har fortsatt en kärna kvar. Tillsätt ärterna, basilikan och parmesanen tillslut och krydda med salt och peppar vid behov.

Fisken: Salta och peppra fisken på alla sidor. Lägg lite olja och en klik smör stekpannan. Stek fisken med skinnet nedåt tills den nästan är färdig, vänd och stek tills fisken är färdig. 


Recipe by anilorac

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar