fredag 7 november 2014

Härliga grönsaker - Kåldolmar

Kåldolmar hör till ett av mina matbarndomsminnen. Jag kan se för mig mamma som står i köket, plockar bort kålblad och fyller dem med röra. Kåldolmar var något vi åt väldigt sällan och jag förstår varför efter att jag gjorde mina första egna kåldolmar. Det tar tid och innehåller många arbetsmoment, dessutom är det väldigt pilligt och hett om fingrarna att plocka bort kålbladen. Jag tyckte inte om kåldolmar när jag var riktigt liten, jag plockade bort kålen och åt bara fyllet. När jag blev äldre började jag fatta tycke för kåldolmar och idag tycker jag att de är bland det godaste som finns. Men mammas kåldolmar är nog godare än mina. Men oavsett så värmer det i hjärtat när jag får äta kåldolmar med potatis, lingonsylt och sky.

Vill du också pröva på att laga dina egna kåldolmar? Receptet jag hittar du här (klick).

Kåldolmar

4 kommentarer:

 1. jag är också väldigt förtjust i kåldolmar, dock är de lite för arbetsdryga för min smak så det brukar oftast bli en form av kålpudding när det vankas kål till middag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir nog inte så ofta att laga kåldolmar, som ur va blev det en stor sats så jag fryste ner två prtioner som vi kan äta senare.

   Radera
 2. Hur llänge tog det för dig att göra dom? /emilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, kanske cirka två timmar. Men då skulle nog kålhuvudet ha få koka lite längre så bladen skulle ha varit lite mer mjuka (jag blev lite otålmodig). Det tog väldigt länge för vattnet att koka upp (enorm kål, enormt med vatten och en enorm kastrull). Men om man kokar upp vattnet i vattenkokaren först så sparar men säkert lite tid. :)

   Radera