söndag 13 december 2015

13 december: Minipajer till glöggmyset


Småpajer är både söta och väldigt enkela att servera om du har flera gäster eftersom de inte behöver ätas på tallrik med gaffel. Dessa pajer är vegetariska och fulla av smak.


Minipajer med purjo och fänkål (12 små pajer)

Pajskal:
75 g smör
2 dl vetemjöl
1 msk iskallt vatten
flingsalt

Fyllning:
1 liten purjolök
1 liten fänkål
2 msk smör
1 dl vitt vin (kan ersättas med 1 msk vitvinsvinäger  och 1 dl vatten)
1 dl grädde
1 liten bunt finhackad färsk timjam
salt och peppar

Topping:
50 g ost

1. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, vatten och salt till en smidig deg. Låt stå kallt i minst 30 minuter.

2. Använd engångsformar eller en muffinsplåt. Tumma ut degen till ca 12 minipajer.

3. Skär purjolöken och fänkålen i små, tunna strimlor. Fräs grönsakerna i smör utan att de tar färg i ca 5 minuter. Tillsätt vin, grädde och kryddor. Sjud utan lock i ytterligare 5-10 minuter till en krämig konsistens.

4. Fyll upp pajskalen med grönsaksblandningen. Riv osten och toppa pajerna. Grädda på 200 grader i cirka 15-20 minuter.


Receptet hittade jag i Elle Mat och Vin 8/2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar