söndag 6 december 2015

6 decemder: Småkakor med mint


Lucka nummer 6. Idag bakar jag pepparkakor för fullt och resultatet får ni se imorgon eller om några dagar. Julkalendern innehåller idag ett recept på småkakor med mint. Resultatet blir lite polkagrisaktigt, väldigt sött tyckte jag.


Småkakor med mint

200 g smör
1,25 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 st ägg
0,5 dl krossad Marianne 

Glasyr:
3,5 dl florsocker
1 st äggvita
1 tsk pepparmintsarom
röd karamellfärg

1. Lägg de kalla smöret, sockret och de torra ingredienserna i en matberedare med kniv. Kör till en jämn smet. Tillsätt ägget och kör tills degen blir en boll. Om du inte har en matberedare nyppa då smöret med sockret, tillsätt de torra ingredienserna och blanda. Tillsätt till sist ägget, blanda ihop så att du får en boll.

2. Tillsätt krossad Marianne. Dela degen i två delar. Forma delarna på ett mjölat bord till två avlånga "korvar" på ca 30 cm. Vira in "degkorvarna" i smörpapper och ställ i kylskåpet i alla fall en timme.

3. Dela varje "korv" i 15 delar, 30 totalt. Fördela småkakorna på bakplåtspapperklädda ugnsplåtar och stek i ugnen på 200 grader i 7-8 minuter. Låt småkakorna svalna på ett jämnt underlag.

4. Glasyren: Vispa florsocker, äggvita och pepparmintsarom ihop till en slät glasyr. Lägg undan ca 1 dl av glasyren som du blandar i röd karamellfärg tills du är nöjd med färgen. Fördela den vita glasyren över småkakor och låt stelna. Spritsa den röda färgen på småkakorna som streck, spiraler, prickar eller liknande. Låt stelna i rumstemperatur.

Tips: Stäng spritspåsen med ett gummiband så slipper du glasyr som kommer ut fel väg.


Receptet hittade jag här och är fritt översatt av mig från finska till svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar