Att paketera in julklappar upplever jag som en väldigt mysig aktivitet. De två senaste åren har jag kört ganska enkla stilar när det kommer till inpaketering. Vad tänker ni om inpaketering? Skall det vara typiskt jultomte papper och rött band eller gör ni något helt annat?
torsdag 12 december 2013
onsdag 11 december 2013
11 december
Under lucka 11 gömmer sig ett mera avancerat recept på bröd till jul, eller ett bröd som kräver mer tid helt enkelt. Brödet görs på en surdeg som tar fyra dagar att "odla" fram, receptet hittar du här. Själva brödet är ett frukt- och nöt bröd med knaprig skorpa, receptet hittar du här. Vi bakade detta bröd på jobbet igår (alltså på dagis) och det var flera av barnen som tyckte om brödet oavsett om det var russin i. :)
![]() |
Frukt- och nötbröd |
tisdag 10 december 2013
10 december
I lucka nummer tio finns ett enkelt recept för den som är glad i söta saker. I Patricks familj är det en tradition att "baka" risbollar (även kallad rischoklad) till jul. Risbollarna blir extra fina om du använder dig av mönstrade muffinsformar istället för vanliga vita.
Risbollar |
Risbollar
225 gr kokosfett
450 gr florsocker
6 msk kakao
3 ägg
6 msk kallt kaffe
3 tsk vaniljsocker
Puffat ris
Muffinsformar
Smält fettet och blanda i alla andra ingredienser. Tillsätt till slut puffat ris, kom ihåg att smeten skall hålla ihop när den hårdnar. Fördela smeten i muffinsformar och ställ kallt.
Receptet är ett recept av Patricks mamma som hon hittat och sparat på en gång i tiden.
måndag 9 december 2013
9 december
I lucka nummer 9 hittar ni ett super enkelt recept på honungslimpa. Om du vill ha hembakat bröd till jul men inte har tid eller ork att baka halva dagen så är detta brödet något för dig. Brödet behöver inte jäsa eftersom receptet innehåller bikarbonat istället för jäst. Receptet har jag hittat på recept.nu och linken till recept hittar du här. Istället för filmjölk kan du använda surmjölk (alltså piimä) eller naturell yoghurt.
Honungslimpa |
söndag 8 december 2013
8 december
Efter tre dagar med pepparkakor i julkalendern så blir det något helt annat idag. Bakom lucka nummer åtta gömmer sig pynt som du kan fixa ihop själv. Idén till pyntet kommer från boken "Jouluiloa kierrätysmateriaaleista" av Karin Lindroos och Kajsa Wikman.
Jag har köpt julgranskulor och ljusmansjetter (sådana blommiga saker som du pyntar ljus med) på loppis. Sedan kombinerade jag dessa två saker med nylontråd och hängde upp i köksfönstret. Jag använde mig bara av de gröna bladen från ljusmansjetterna.
![]() |
Köksfönstret |
Jouluiloa kierrätysmateriaaleista |
Etiketter:
Inredning,
Jul,
Julkalender 2013,
Loppis,
Pyssel
lördag 7 december 2013
7 december
Den sjunde december bjuder jag på en bild av årets pepparkaks-skapning som i år är ett traditionellt pepparkakshus. Tidigare år har vi lagat en papprkaksborg och ett pepparkakståg. I år ville jag göra ett hus och träna ordentligt på mina pyntningsegenskaper. Men jag förstår att jag ännu behöver några år (förhoppningsvis inte årtionden) på mig för bli riktigt bra. Men nöjd med resultatet blev jag oavsett!
Årets pepparkakshus |
Jag använde smält socker för att sammanfoga mitt hus. Då skall det gå fort och två par händer är att rekommendera eftersom sockermassan stelnar fort när du tar den av värmen eller bränns vid om du fortsätter att ha den på plattan. Dessutom är risken för brannskador stor. Men fördelen är att du behöver inte använda en evighet på bara monteringen.
Pepparkaksborgen från 2012 |
fredag 6 december 2013
6 december
Den 6 december idag, Finlands självständighetsdag. För många innebär dagen pepparkaksbakning. Jag har redan bakat mina pepparkakor och pyntat några dagen till ära. Jag är imponerad över dagens karamellfärger som kan ge ett så knallfint resultat.
Finska pepparkakor |
Här kommer ett recept på kristyr för den som ännu behöver pynta sina pepparkakor!
Kristyr
5 dl florsocker
2 äggvitor
2 krm ättiksprit
Karamellfärg
Blanda alla ingredienser. Om du skall ha olika färger behöver du flera skålar att fördela massan på. Röran kan bli lite lös, tillsätt mer florsocker vid behov eller tillsätt äggvitan lite i sender.
Receptet är taget ur Hemmets kokbok - den svenska maten.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)