lördag 3 januari 2015

Crostinis x 2: Skinka med parmesankräm och Laxtartar

Nyårsafton till ära lagade jag några smårätter som vi fick njuta av efter att Aini hade lagt sig. Kvalitetstid med sambon kan vara så enkelt som en god middag tillsammans när Aini har lagt sig. Jag hade dessutom dukat upp riktigt fint så det blev lite småromantiskt också. 

Tillbaka till saken. Här kommer recept på två olika sorters crostinis. Jag älskar crostinis (rostat/stekt bröd med goda röror eller pålägg) och har prövat på flera olika varianter. På nyårsafton blev det en variant med skinka och parmesankräm och en annan variant med laxtartar.

Stek baguette- eller ciabattaskivor i olja i en panna eller i ugn på 225 grader tills brödena är lite knapriga men ännu mjuka i mitten. 

Skinka och parmesankräm

Skinka med parmesankräm

½ förpackning parmesanflarn
1 dl crème fraiche
salt och peppar
80 g lufttorkad skinka

1. Smula parmesanflarnen och rör ner i crème fraichen. Salta och peppra efter smak.

2. Lägg en klick kräm på det stekta brödet och så en bit lufttorkad skinka ovanpå.

Om du inte hittar parmesanflarn i butiken så kan du laga dina egna, recept här.

Orginalreceptet hittade jag här.


Crostinis med laxtartar

Laxtartar

300 g rå lax (som har varit fryst i två dygn)
2 msk finhackad blekselleri
1 liten finhackad rödlök
1 krm finhackad chili
½ lime
1 tsk salt
2 msk olja
2 msk finhackad dill
(vitpeppar och löjrom)

1. Skär laxen i små tärningar. Blanda selleri, rödlök och chili med laxen i en bunke (det går bra att lämna bort chilin för dem som inte tycker om hetta).

2. Tillsätt saften från limen, socker, salt och olja till laxblandningen och blanda.

3. Tillsätt dillen till sist och blanda. Fördela blandningen på det stekta brödet. Toppa med vitpeppar och eventuellt löjrom.

Orginalreceptet hittade jag här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar