måndag 16 februari 2015

Om att börja på nytt, flytten från Finland till Norge - Del 2

Så fick jag äntligen tid och inspiration till att skriva del 2 om hur jag hamnade i Norge och om vardagen här.

Vi båda hade fått jobb och så behövde vi såklart en plats att bo. När jag kom till Norge sommaren 2011 bodde vi först hos Patricks föräldrar, 2,5 timmar utanför Mo i Rana. Vi började titta efter lägenheter redan före jag kom till Norge. Vi märkte fort att utbudet av lägenheter var liten och det fanns få internetsidor där det fanns uthyres annonser. En annan sak vi lade märke till var att hyrorna var rätt höga och det var som oftast väldigt dålig standard på lägenheterna. Patrick besökte några av de lägenheterna som vi hittade via nätet men någotdera var det för långt ifrån centrum eller i dåligt skick.

Till slut lade vi ut en annons i lokaltidningen där vi önskade oss en lägenhet som vi kunde få hyra. Vi fick några telefonsamtal och besökte två lägenheter. Jag besökte den ena när Patrick var på jobbintervju och jag föll för lägenheten med en gång. Vi tackade ja nästan direkt och hade äntligen en plats att bo.

Vi hade både jobb och en plats att bo. Nästa projekt bestod i att frakta mina saker från Finland till Norge. Jag ville göra det så billigt och smidigt som möjligt. Efter en del planer bestämde jag mig för att hyra en liten skåpbil i Mo i Rana. Jag och Patrick skulle så köra från Mo i Rana via Haparanda till Jakobstad under dag ett. I Jakobstad fanns alla mina saker i lägenheten som jag hade hyrt under studietiden och ännu hyrde på grund av alla saker som väntade på att bli hämtade. Dag två skulle vi packa alla saker i bilen och då skulle mina föräldrar också möta oss i Jakobstad för att ta hem en del saker som jag inte skulle ta med mig till Norge. Dag tre skulle vi köra tillbaka via Haparanda igen.

Jag hyrde bil och resan började. Jag var den enda som kunde köra på grund av att Patrick inte har körkort. Det blev en lång dag ett, 14 timmar i bil tror jag det blev. Dag två packade vi för fullt och mina föräldrar kom och hjäplte till. Så klart strulade hissen den dagen (jag hade lägenhet i åttonde våningen) men som tur kom någon och fixade hissen och vi slapp använda trapporna. Vi märkte fort att jag hade hyrt en lite för liten skåpbil så vi fick problem med att få med allt, så mina föräldrar tog med sig lite extra istället och något lämnade jag kvar i lägenheten, Vi bestämde oss också för att ta färjan mellan Vasa och Umeå istället för att köra runt så att jag inte skulle behöva köra så långt igen. Dag 3 var lång och när vi kom till Hemavan (1,25 timmar kvar att köra) var jag väldigt sliten men det gällde bara att bita i och köra vidare. När vi hade packat ur bilen och lämnat den tillbaka kunde vi äntligen pusta ut och vila i en hel vecka före vi skulle börja jobba.

Det är vår historia om hur vi hamnade i Mo i Rana. Nästa gång skall jag skriva lite mer om vardagen o.l.

Reserutten

Havmannen i Mo i Rana

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar