tisdag 14 juni 2011

R.i.p. Väståboland

Så var det bestämt. Väståbolands stad har tagit ett steg tillbaka i dess utveckling och beslutat att byta namnet till Pargas - Parainen. Detta är i alla fall min åsikt. Majoriteten vinner alltid och det finns inget som ändrar på det, det behöver minoriteten acceptera och gå vidare. Personligen hade jag velat att staden i fortsättningen skulle ha hetat Väståboland för att symbolisera hur fem skärgårdskommuner tillsammans bildade något nytt och större. För mig stod namnet för en förändring, en ny tid och en ny kommun/stad. Istället har man i min tanken nu valt att gå tillbaka, tillbaka till något gammalt och till något som inte finns något mera. Vill vi verkligen stanna kvar i det gamla? Det trodde inte jag.

Jag kan inte redogöra för vilka fördelar som fanns med just denna sammanslagning eftersom jag inte deltog i den debatten på något sätt. Men jag kan tänka mig man såg framför sig en större ny arena med utvidgade möjligheter. Var finns nu denna ny stora arenan som skulle föra oss samman och inte ifrån varandra som jag känner denna namndebatt har gjort. Jag känner ingen ilska eller så emot dem röstat för namnet Pargas oavsett var de bor. Alla har rätt till sin åsikt. Jag tycker det bara är synd att men inte i denna kommunsammanslagning inte kunde enas i namnfrågan. Istället valde man att lägga en massa resurser och pengar på det både före och ännu efter sammanslagningen, bara eftersom det var omöjligt, i min tanke, att se framåt och kompromissa. Har vi kompromissat nu? Har vi verkligen det? Har alla dragit sitt strå till stacken för att kunna tänka framåt och varit öppen. Nej, Väståboland kanske inte vinner priset för bästa stads namn men det var något som i alla fall beskrev var vi fanns. Dessutom fick inte andra alternativ riktigt fick stöd förutom det gamla namnet på en av fem kommuner var det de enda kommunfullmäktige hade att gå på.

Det var någon som sa mig att vi, invånare av den nya kommunen, hade blivit lovade ett nytt namn för den nya kommunen, jag vet inte om detta är sant eller inte. Men i så fall kan jag förstå att det kanske finns personer som känner sig svikna av kommunfullmäktige. Det är helt förståeligt.

Majoriteten har segrat, det finns ingen återvändo nu. Hoppas (vilket jag skriver bara för att vara lite snäll) så har pargasborna sparat alla gamla Pargas-Parainen skyltar så vi inte behöver använda alltför mycket av skattebetalarnas pengar för att att bekosta nya skyltar och nya logon m.m. som kan tänkas behövas göras om. Staden har i alla fall tid att göra slut på alla papper med Väståboland tryckt färdig på till årets slut. Jag är glad över att jag inte kommer vara den som skall behöva anställa designbyråer och liknande för att skapa allt om igen och ta emot de maffiga räkningarna som sådana byråer brukar fakturera. Det måste ju i alla fall budgeteras för de i nästa år och årets budget får väl se stöten av det också. Det blir ju extra kostnader oavsett enligt min tanke. Undrar var de tänker dra in, en mindre bädd på varje ålderdomshem kanske? Nej då, så dum är jag inte att jag tror det. Men någon lider av det säkert. Min förhoppning är att ingen social- eller undervisningsinstans skall behöva lida för det i alla fall.

Avslutningvis vill jag bara säga att jag hoppas ingen tar illa upp för något jag skrivit i min text. Tanken har inte varit att hoppa på någon. Min tanke var bara att dela med mig av mina funderingar kring denna namndebatt som nu verkar ha nått sitt slut (ända tills vi skall slås ihop med Kimitoön, haha). Jag vet det finns många kommuner i Finland i dag som tagit namnet på en av de gamla kommunerna till sitt nya namn. Alla har ett val att gå den väg de vill gå i en kommunsammanslagning, man behöver bara enas om den vägen till först.

Väståbolänning och för alltid Korpobo enda in i själen
Carolina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar