måndag 24 mars 2014

Chorizo empanadas

Empanada är en sorts pirog som har sitt ursprung i Spanien och Portugal. Det här receptet är min version av en chorizo empanada. Servera den som en av flera tapasrätter eller med en grön sallad som lunch.


CHORIZO EMPANADAS
8 st, tid: 45-60 min

Ingredienser

1 liten lök
1 vitlöksklyfta
250g chorizokorv
1 (ca. 125 g) mozzarella
olja
svartpeppar
rökt paprikapulver

5 frysta smördegsplattor
vetemjöl
kallt vatten
1 ägg

1. Ta fram smördegsplattorna och lägg dem en och en för att tina. Medan smördegsplattorna tinar, förbered fyllningen. Finhacka lök och vitlök. Tärna chorizon och mozzarellan, tärna också tomaterna om du använder färska sådanna. Fräs lök och vitlök i lite olja tills de mjuknar lite grann. Tillsätt chorizon och stek i några minuter. Tillsätt sedan tomatkross/tomaterna och låt småputtra så att vätskan från tomaterna försvinner (ca. 5-10min). Krydda tillslut med peppar och paprikapulver. Ta pannan av från värmen och låt kallna. Tillsätt mozzarellan när fyllningen har kallnat.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degplattorna med lite mjöl så at de blir cirka 20x20cm stora. Tryck ut runda degplattor som är cirka 15cm i diameter. (Det går såklart att göra minder varianter om man vill det). Jag använde mig av en frukostskål. Knåda ihop och kavla ut degresterna, tryck ut tre runda degplattor till. Fördela fyllningen på de åtta runda degplattorna. Pensla lite kallt vatten runt kanten på halva degplattan och vik sedan ihop degplattorna. Tryck ihop kanterna gott så att fyllningen inte rinner ut under stekningen i ugnen. Pensla med ägg. Stek sedan empanadorna i 15 minuter. Servera när de har svalnat lite grann. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar