Efter en tapas kväll med flickorna från jobbet blev jag serverad mumsiga chokladmuffins till frukost :)
Jag var sås ansvarlig på tapas kvällen och jag fixade ihop fyra olika såser. Dessutom fixade jag ihop en efterrätt.
Aioli
Aioli
2 dl majonäs
3-4 klyftor vitlök
salt
Pressa vitlöksflyftorna i majonäsen. Tilsätt lite salt. Smaka av och tillsätt mera vitlök eller salt vid behov.
Mojito sås
3 dl creme fraiche
1 dl hackad mynta
1 lime
salt
peppar
Blanda i hackad mynta i creme fraichen, tillsätt skalet från limen och hälften av saften. Krydda och smaka av.
Stark tomatsalsa
1 liten lök
½ röd chili
1 vitlöks klyfta
olja
lite torrt vitt vin
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk socker
salt
peppar
Finhacka löken, chilin och vitlöken. Fräs löken med olja i en liten kastrull i 5 minuter, löken skall bli mjuk men inte bli brun. Tillsätt chilin och vitlöken och fräs i 30 sek. Häll i vinet och låt det koka upp före du tillsätter resten av ingredienserna. Låt koka i 10-15 minuter till en tjock salsa. Smaka av och tillsätt salt och
peppar vid behov.
Pesto
50g parmesan
50g pinjenötter
1 kruka basilika
1 kruka persilja
1-2 vitlöksklyftor
1,5 dl olivolja (av bättre kvalitet)
Lägg alla ingredienser i en food processor eller liknande och kör ihop till en röra.
Creme Catalana blev det till dessert, som nästan är som Creme Brulé. Receptet hittar du här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar