Påsken till ära lagade jag både huvudrätt och efterrätt som en del av min matutmaning den här veckan. Till huvudrätt blev det lammgryta med smaker av rödvin, vitlök och romarin. Med lammgrytan serverade jag palsternackspuré och rosmarin potatis. Till efterrätt blev det kokospannacotta med chokladganache och citrussallad.
Lammgryta |
Lammgryta
För 4 personer
1,5 kg grytkött av lamm med ben
8 schalottenlökar
6 vitlöksklyftor
5 kvistar rosmarin
2 morötter
2 palsternackor
2 dl rödvin
1 köttbuljongtärning
Vatten
Salt och peppar
Smör
Maizena redning för bruna såser
Krydda köttet med salt och peppar. Bryn köttet i en stekpanna med lite smör tillsammans med lök och vitlök. Lägg köttet, löken och vitlöken i en gryta. Tillsätt vinet i grytan och häll i vatten så att köttet täcks. Lägg i rosmarin kvistarna och buljongtärningen i grytan. Låt allt puttra på svag värme tills köttet faller av benen (ca 2-2½ timme). Lägg i slantar av morötter och palsternacka ca ½ timme före köttet är färdigt. Använd maizena för att göra såsen tjockare till slut.
Kokospannacotta med tillbehör |
Kokospannacotta
För 4 personer
2 dl kokosgrädde
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl Gelésocker Multi
(Vaniljstång)
Lägg allt i en kastrull (skrapa ur vanilfröna ur vaniljstången och lägg också vaniljstången i kastrullen), koka upp och låt koka i en ½ minut. Ta bort vaniljstången och häll röran i serveringsskålarna. Låt stelna i alla fall 4 timmar eller över natten. (Receptet är taget ur Kotivinkki 5/2013)
Choklad ganache
80 g mörk choklad
80 g vispgrädde
25 g socker
25 g honung
Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden, sockret och honungen. Häll över chokladen och rör tills det blir en slät smet. (Receptet är taget från recept.nu)
Citrussallad
½ dl vatten
½ dl socker
Saften av en ½ citron
2 apelsiner
1 blodgreipfrukt
Koka vattnet och sockret i 2 minuter till en lag. Låt kallna och tillsätt sedan citronsaften. Skär ut klyftor ur apelsinerna och blodgreipfrukten. Lägg klyftorna i en skål och häll över lagen. (Receptet är taget från alltommat.se)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar