lördag 17 oktober 2015

Söndagsbrunch: Scones

Söndag för mig är bland annat långa mornar och god frukost. Scones är både gott och väldigt enkelt att laga. Dessutom kan man variera och laga olika varianter av scones efter smak och behag. Här kommer recept på en äppel och en blåbär variant. Önskar er alla en fin lördagskväll och en skön söndag!


Äppelscones (2st)

2,5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 msk olja
2 dl mjölk/vatten
0,5 tsk salt
1 äppel
Kanel

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt mjölk/vatten och olja, rör ihop till en smet.

3. Dela degen i två delar. Klappa ut til två runda scones på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

4. Skiva äpplet tunt och lägg på sconesen. Strö över lite kanel.

5. Grädda i ugnen i ca 15 minuter.

Detta är mitt eget recept.



Blåbärscones (8st)

7 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g smör, kylskåpskallt
2,5 yoghurt/grynost (sv:keso, no:cottage cheese) kan bytas till mjölk/grädde
1,5 dl blåbär eller andra bär
Ägg/mjölk att pensla med

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Blanda alla torra ingredienser.

3. Skär smöret i tärningar. Arbeta in smöret i de torra ingredienserna med fingrarna till en smulig blandning.

4. Tillsätt yoghurt/grynost och blåbär och rör ihop.

5. Forma degen till åtta "bullar" på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

6. Pensla med mjölk/ägg. Grädda i 15-20 minuter. Låt svalna något på galler.

Receptet hittade jag här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar