onsdag 14 oktober 2015

Vegetarisk curry på potatis och blomkål

Fick en fråga idag från en kollega om jag inte skulle börja dela med mig av mina middagstips igen. Det gjorde mig både glad och lite peppad på att faktiskt dela ett recept med er idag. Så idag blir det en mustig gryta som enligt mig är perfekt en kall höst dag.


Vegetarisk curry på potatis och blomkål (4 pers)

400 g potatis, trecentimetersbitar
400 g blomkål i buketter
2 dl röda linser (väl sköljda)
1 st gul lök, finhackad
4 st vitlöksklyftor, fint skivade
0,5-2 röd chili, hackade (bruk så mycket eller lite som du tycker blir passligt för dig)
0,5 dl matolja
4 tsk senapsfrön
2 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin
2 tsk krossade korianderfrön
2 msk färsk ingefära, riven
5 dl vatten
0,5-1 burk passerade tomater
1 tsk strösocker
1-2 tsk salt
2-3 msk pressad citronsaft
1 näve koriander, färsk

1. Hetta upp oljan i en stekpanna.

2. Poppa senapsfröna 5-10 sekunder under lock. Var förberedd och väldigt kvick. Fröna poppar fort ur pannan och kan bli fort brända.

3. Tillsätt gurkmeja, spiskummin, krossad koriander, ingefära, chili, vitlök och lök. Fräs under omrörning några minuter.

4. Lägg i potatis och linser och fräs 5 minuter.

5. Slå i vatten och tomater, lägg på ett lock och låt puttra tills potatisen är nästan mjuk (efter ca 10 minuter). Lägg ned blomkålen och låt sakta bli lite mjuka under lock i ca 5 minuter.

6. Krydda med salt och socker. Pressa över citronsaft och smaka av.

7. Strö över färsk koriander och servera. 

Serveringsförslag: Klicka över lite turkisk/grekisk yoghurt.

Receptet hittade jag här och har gjort några små ändringar.
. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar