måndag 24 januari 2011

Dag 14 - Våra resor

Vi har rest en hel del med familjen runt om i vårt vackra Finland, en del i Sverige och så har vi varit på en tur till Danmark. Fast vi inte har flugit runt hela världen tycker jag att våra resor har varit lika bra som alla andras södern resor. Man måste ju också kunna uppskatta sitt eget land, och det bästa sättet att göra det är ju att besöka olika ställen i de tusen sjöars landet.

Eftersom mina småkusiner flyttade till Kristinestad när jag började åk 1 så har vi gjort många miniresor dit för att besöka dem. Det har blivit en hel del utflykter i de trakterna och jag har ingen aning ibland om till hur många ställen vi har varit och va de olika ställena ens heter.

För 12-13 år sedan blev det en tradition i vår familj att åka till Västerås i Sverige med pappas tredje barn. Hans älskade Pontiac Catalina, en -64 cabriolet. Jag och min bror har inte varit med varje år, emn det har blivit några resor dit. Varför vi just åker till Västerås är för att vi besöker Power Big Meet, en american car show. Där har det blivit spenderat många dagar på gamla flygplatsen i otrolig hetta och ingen skugga i siktet. Vi har lärt oss en hel del tricks i löpet av alla år.
(www.bigmeet.com)

Den resan jag minns kanske bäst ärDanmarks resan. Det var bara några dagar/en vecka före vi skulle åka som vi fick veta om det, jag och min bror. Det var en bussresa som ordnades från Åland. Vi steg på i Stockholm eftersom vi tog båten direkt dit. Sen åkte vi genom Sverige till Göteborg och därifrån till Fredrikshavn, Danmark. Det gungade på båten och min bror blev sjösjuk. Kommer ihåg att jag höll mig fast i ölbergen i taxfreen :P

Så fortsatte vår resa till Legoland, vilket var höjdpunkten på resan. Efter en dag där fortsatte vi till Köpenhamn över Stora och Lilla Bält. Vi besökte den lilla havsfruen bland annat. Sen blev det Backen, ett väldigt gammalt nöjesfält, kanske nordens äldsta? Till sist övernattade vi i Helsingör och åkte sedan nästa dag via Gränna i Sverige till Stockholm. En händelsefull resa med många goda minnen.

(legoland.dk)

Vi har gjort många bra resor. Vi har tältat, övernattat på badhotell, besökt äventyrsland (Puuhamaa, Muminlandet, m.m.) och besökt nära och kära. Nu har jag börjat göra mina egna resor, dock lite längre vägar så som Norge, Ryssland, Egypten, Estland och Belgien. men jag uppskattar att jag har fått göra massa Finlands resor före det för jag har lärt mig uppskatta mitt land för det det är. Många saker vi har gjort som familj önskar jag senare kunna göra med mina förhoppningsvis framtida barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar