lördag 31 januari 2015

1 - års kalas - Recept

Så, då blev det dags att dela med mig av alla recept på all kalasmat som jag lagade till Ainis 1 - års dag. Det blev väldigt passligt med både salt och sött och det verkade som gästerna tyckte det mesta var gott. Jag har dessutom hittat det ultimata receptet på cream cheese frosting som jag bara kommer att använda här efter när jag behöver det.


Red velvet tårta med cream cheese frosting

2 ägg
3 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk sakt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
2 dl filmjölk
2 msk röd karamellfärg

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.

2. Tillsätt vinäger, olja, filmjölk och karamellfärg och rör till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1,5 liter.

3. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna.

Cream Cheese frosting

150 g smör
200 g färskost (ex. Philadelfia ost)
400 g florsocker
1 citron

1. Låt smöret och färskosten stå framme i rumsvärme så att du arbetar med rumsvarma produkter när du sätter i gång. 

2. Vispa ihop smör, färskost och florsocker till en slät smet. Tillsätt finrivet skal av citron och citronsaft efter smak. Om röran är rinnig så låt den stå i kylskåpet så att den stelnar till lite grann.

Så här monterar du kakan: När bottnet svalnat delar du det i två delar. Bred ut hälften av cream cheese frostingen på ena halvan av tårtbottnet och lägg sedan den andra halvan ovanpå. Täck tårtan med resten av frostingen. Servera så eller så kan man täcka och dekorera kakan med fondant (det gjorde jag för att göra kakan extra fin till Ainis 1 - års dag).

Receptet på tårtbottnet hittade jag här(klick). Frostingen är ett recept av Jamie Oliver och det antecknade jag ner en gång när jag tittade på ett av hans tv-program.



Vaniljcupcakes med hallonfrosting
12 stora eller 20 små cupcakes

Jag dekorerade på olika sätt vid två olika tillfällen men det är cupcakes bakade på samma recept på båda bilderna ovan.

Vaniljcupcakes

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljextrakt 
100 g smör, rumsvarmt
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Hallonfrosting

75 g smör, rumsvarmt
100 g färskost, rumsvarmt
200 g florsocker
25 g hallonpuré 

(Färska hallon)

Hallonpuré lagar du genom att mosa färska hallon eller koka ihop frysta hallon. Pressa hallonpurén genom en sil.

1. Vispa ägg, vaniljextrakt och socker vitt och poröst.

2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Blanda mjöl bakpulver och salt.

3. Blanda ner mjöl- och smörblandning i äggsmeten och rör om försiktigt.

4. Spritsa smeten i muffinsformar. Fyll formarna till två tredjedelar.

5. Grädda vid 180 grader i 10-15 minuter. Låt svalna.

6. Vispa ihop smör, färskost och florsocker till en slät smet. Blanda i hallonpurén. Spritsa frostingen på cupcakesen. Om frostingen är lite rinnig så låt den stelna till i kylskåpet. Dekorera eventuellt med färska hallon.

Receptet på vaniljcupcakesen har jag hittat här(klick) och ändrat lite grann på. Frostingen är ett recept av Jamie Oliver med min egen twist.


Korv i sovsäck
24 st 

8 wienerkorvar
6 smördegsplattor
1 ägg

Ketchup till servering

1. Kavla ut smördegsplattorna och dela sedan varje platta i 4 "trianglar".

2. Dela korvarna i 3 delar. Nu skall du ha 24 korvbitar och 24 smördegs"trianglar".

3. Rulla smördegen runt korven. Pensla med ett uppvispat ägg.

4. Grädda vid 225 grader i 7-8 minuter tills de är gyllenbruna och frasiga.

Receptet hittade jag här(klick) och jag har gjort några små ändringar till originalreceptet.


Laxtunnbrödsrullar
6 st

ca 200-300 g varmrökt lax
0,5 dl finhackad purjolök
2-3 dl gräddfil
1 dl majonäs
salt
svartpeppar
6 tunnbröd

1. Börja med att laga laxröran. Finfördela laxen och rör ihop lax, majonäs, purjolök och gräddfil fil en lös röra. Smaksätt med salt och peppar.

2. Fördela röra på tunnbröden och smeta ut över hela brödet. Rulla försiktigt ihop tunnbrödet och låt stå i kylskåpet så att brödet får suga upp en del av fuktigheten från röran i 1-2 timmar. 

3. Skär upp och servera.

2 kommentarer: