söndag 4 januari 2015

Crème Brûlée

Crème brûlée är en klassisk efterrätt som jag lagar alltför sällan. Den senaste tiden har det blivit pannacotta rätt så ofta men till nyårsafton ville jag laga crème brûlée. Jag är alltid livrädd för att den skall bli äggig så jag kollar den säkert tusen gånger när den gräddar i ugnen. Vilket däremot har lett till att jag faktiskt har lyckats med mina brûléer varje gång.

Det här receptet kräver att du förbereder smeten dagn innan servering. När du har gräddat brûléerna i ugnen skall de stå och vila i kylskåpet före servering. Detta är därför ett bra recept om du har gäster och inte vill stå hela kvällen i köket. Det enda du behöver göra precis innan servering är att bränna sockret med en brännare eller under grillfunktionen i ugnen.

Crème Brûlée

Crème Brûlée
(4 små portioner eller 3 normalstora portioner)

1 vaniljstång
3 äggulor
60 g strösocker
3 dl grädde
Rörsocker

1. Dag 1. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. 

2. Vispa äggula, socker och vaniljfrön tills allt sockret har smält.

3. Häll sedan i grädden, lite i taget, samtidigt som du fortsätter att vispa.

4. Plasta in smeten och låt vila i kylskåpet i 12 timmar.

5. Dag 2. Sätt ugnen på 100 grader.

6. Rör om smeten med en slickepott för att få upp vaniljfrön som sjunkit till botten.

7. Fördela smeten i 3-4 ugnsfasta formar.

8. Ställ formarna ovanpå en kökshandduk i en långpanna (då glider inte formarna när du flyttar långpannan in i ugnen). Fyll på med lite kokande vatten i botten på långpannan.

9. Grädda i cirka 90 minuter i mitten av ugnen (jag gräddade mina i cirka 2 timmar på grund av att mina formar har ganska tjock kant). Om ytan börjar få färg så behöver du täcka långpannan med formarna med aluminiumsfolie.

10. Brûléen är färdig när smeten har stannat och håller ihop även om du skakar formen lätt.

11. Ta ut och låt svalna.

12. Plasta in och låt formarna stå i kylskåpet i några timmar.

13. Strö över rörsocker och bränn av ytan med en brännare före servering. Om du inte har en brännare går det att använda sig av grillfunktionen i ugnen (googla för att veta hur du gör då).

Orginalreceptet hittade jag här.

4 kommentarer:

  1. okej eftersom det var jag som uppfann "rubrikbytardagen" kanske det inte gör nåt att jag läser o kommenterar bloggar lite sent på kvällen ;) men iaf, mitt bidrag till dig: "Fem saker jag vill göra/se innan jag dör"!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för en rubrik, då blir det snart ett nytt inlägg här på bloggen ;)

      Radera
  2. Hej Carolina! Tack för rubriken, jag blev verkligen jätteglad! gjorde just ett inlägg med din rubrik :) Jättekul idé det här med rubrikbytardag - typiskt att det var en sån dag som jag inte hade tid att läsa så mycket, men hoppas snart vara igång igen med att läsa bloggar och kommentera hos andra (har haft en längre tid med krånglig medicin och annat som tar tid och energi). Jättekul att hitta till dej också! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var jättetrevligt att läsa ditt inlägg idag om din favorithörna och tack för din fina kommentar här på bloggen! :)

      Radera