lördag 5 december 2015

5 december: Vaniljkola med havssaltDen femte december, idag vill jag dela med mig av ett recept på julgodig, en smarrig vaniljkola med havssalt. Vi (jag och Patrick) har som tradition att laga några sorter med julgodis varje år. Varje år blir det några nya sorter som varvas med de gamla favoriterna.


Vaniljkola med havssalt (ca 50 kolor)

80 g smör
2 dl vispgrädde
0,5 tsk havssalt
0,5 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljpulver
170 g glykos
250 g strösocker
Havssalt (flingsalt) att strö över

1. Smälta ihop smör, grädde, havssalt, vaniljstång och -frön på svag värme i en liten kastrull. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till ca 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad. 

Jag kokade mitt socker tills det var 160 grader för att jag tyckte det började bli alltför mörkt. Jag hade nog kunnat stoppa lite tidiger för kolan blev för mörk.

2. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Var försiktig, sockret är väldigt varmt.

3. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och ta av kastrullen när kolan nått ca 124 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprovet. Ta ur vaniljstången.

4. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna i någon minut, strö sedan över havssalt. 

5. Låt svalna i 4-5 timmar i rumstemperatur, skär sedan kolan i bitar och slå in den i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

Receptet hittade jag i en special utgåva från Lantliv, Jul och Pyssel heter tidningen från några år tillbaka. Receptet är från Pärlans konfektyr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar