torsdag 11 december 2014

11 december



Känner du att du är trött på att baka och laga alltför enkelt julgodis? Då ska du pröva på detta recept på fransk nougat. Halvvägs genom receptet höll det på att gå fel för mig men som tur var kunde jag fixa det och det blev fransk nougat tillslut.

Fransk nougat
Recept

2,75 dl strösocker
1 dl flytande honung
1 dl glykossirap
1 dl vatten
2 st små äggvitor
0,5 dl strösocker
100 g pistagenötter
130 g skållad mandel
130 g skalade hasselnötter
Florsocker, att pudra med

1. Sätt ugnen på 150 grader

2. Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 148 grader. Använd en stektermometer

3. Vispa under tiden äggvitorna och den andra mängden socker (0,5 dl) till en luftig och krämig marängsmet. Vispa inte för hårt (använd den flata vispen/blandaren i din köksmaskin).

4. Häll sedan sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten medan maskinen vispar och vispa i ca 10 minuter tills den känns vit och lite luftig.

5. Värm under tiden pistagenötter, mandel och hela skalade hasselnötter i ugnen i ca 5 minuter och ta ut innan de börjar få färg.

6. Ta gärna på dig diskhandskar/engångshandskar i plast för att skydda dig från den varma massan.

7. Tillsätt varma nötter och mandel i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet. Blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten.

8. Pudra rikligt med florsocker på ett bakplåtspapper eller silikonmatta.

9. Bred ut smeten, pudra igjen ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper/silikonmatta.

10. Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna.

11. Skär i bitar. Förvara gärna i glasburkar i rumstemperatur.

Receptet hittade jag här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar