fredag 19 december 2014

19 december


Något viktigt för mig i julen är julbesök. Att besöka vänner, släkt och familj, dricka lite kaffe och äta alltför mycket sötsaker. När jag var liten besökte vi alla gammel mor- och farföräldrar bland annat i julen. Vi gick från kaffebord till kaffebord och åt sötsaker tills det sprutade ut ur öronen på oss. Nu som vuxen blir det några besök till familj och vänner. Jag tycker det är mysigt att mötas, byta julklappar och dricka en kopp kaffe eller två medan man pratar om ditt och datt. I år har vi haft lite besök här hemma men vi har istället varit dem som åkt runt i år. 

Här kommer ett tips på en saftig och smakrik kaka till julkaffet. Det är en kryddig äppelkaka med frosting.

Kryddig äppelkaka

Kryddig äppelkaka med frosting

6 dl finraspat äpple (4-6 äpplen)
4 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
1 msk vaniljsocker
100 g smältat smör

Sockerlag

0,75 dl vatten
Saften av en halv citron
2 msk socker

Fyllning

200 g Philadelfia ost eller liknande färskost
75 g smält smör
1 msk vaniljsocker
6 dl florsocker

(Dekoration: torkade äppelskivor eller äppelskal)

1. Blanda ägg och socker tillsammans i en bunke. Blanda alla torra ingredienser tillsammans i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen, finraspat äpple och det smältade smöret i bunken med äggen och sockret. Rör om till en slet smet.

2. Om du vill ha en rund kaka fördelar du smeten i två formar med löstagbar kant (med bakplåtspapper i bottnet och smörade kanter). Om du vill ha en avlång fyrkantig kaka så häller du smeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

3. Grädda bottnet/bottnena mitt i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Låt kallna. Skär den fyrkantiga kakan i mitten till två avlånga kakbotten.

4. Blanda ihop sockerlagen. Förbered sedan frostingen. Blanda färskost och det smältade smöret i en bunke. Vispa i vaniljsocker och florsocker i färskost och smör blandningen.

5. Lägg det ena bottnet på ett serveringsfat och fukta med sockerlagen. Bred hälften av frostingen på bottnet. Lägg sedan det andra bottnet ovanpå. Fukta och bred resten av frostingen ovanpå kakan. (Dekorera).

Om du vill dekorera med torkade äppelskivor eller äppelskal så gör du din dekoration så här: Sätt ugnen på 75 grader, varmluft om möjligt. Lägg tunnt skivat äpple eller äppelskal på en bakplåts-pappersklädd bakplåt och sätt in i ugnen. Sätt en tresked emellan så att luckan blir lite på glänt eller släpp ut lite ånga nu och då så att äpplena torkar. Det tar cirka 3 timmar eller mer att torka äpplena.

Receptet hittade jag i en gammal finsk Kotivinkki tidning, nr 19/2012 och är fritt översatt av mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar