lördag 13 december 2014

13 december


Varje år bakar jag något med saffran i luciadagen till ära och det än så länge har det inte varit lussebullar. Jag har bakat Mammas supergoda saffransskorpor (recept) några år på rad men i år har jag bakat en annan version av dessa saffransskorpor och de blev väldigt goda. Godare än de skorporna jag brukar baka, enligt mig.

Saffransskorpor

Leilas saffransskorpor med pistage och apelsin

100 g smör
0,5 g saffran
2 ägg
2 apelsiner
5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
2 dl skalade pistagenötter

1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.

2. Smält smör tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.

3. Tvätta apelsinerna, riv det yttersta av skalet och blanda det med äggen och smöret.

4. Blanda de torra ingredienserna med hela pistagenötter och vänd ner det i bunken.

5. Forma degen i tre längder på en plåt med bakplåtspapper.

6. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

7. Ta ut längderna och sänk temperaturen til 125 grader.

8. Skär dem i 1 cm tjocka skivor.

9. Torka saffransskorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Receptet hittade jag här. Jag använde 0,5 g saffran istället för 1 g. Jag tycker det blir bäst med en mild smak av saffran. Det går bra att forma till längderna direkt på plåten istället för att form till dem på köksbänken och sedan flytta över dem på plåten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar