lördag 6 december 2014

6 decemberVi har kommit till lucka sex i min bloggjulkalender och idag tänkte jag visa hur man gör traditionella garntomtar. Jag valde inte en så traditionell färg på mina tomtar och de saknar tomteluva (vilket man enkelt kan fixa med en trekantig tygbit och lite lim). Men fina är dem för det. :)

Du behöver:

Garn
Sax
Paffbit eller liknande

Snurra garn runt en paffbit eller liknande till önskad tjocklek (Bild 1). Detta kommer att bli huvud, kropp och ben/kjol på tomten och behöver var dubbelt så tjockare än det som kommer att bli armarna.

Bild 1

Knyt en tråd runt garnbunten, detta blir huvudet (Bild 2). Fäst också en tråd i endan av "huvudet", detta blir tråden som du kan hänga upp tomten i.

Bild 2

Snurra garn runt paffskivan igen, gör en garnbunt som är hälften så tjock som den första garnbunten. Knyt runt i båda ändorna på garnbunten, detta blir händerna på tomten. Trä armarna genom i mitten på den tjocka garnbunten precis under huvudet (Bild 3).

Bild 3

Nu knyter du garn under armarna runt den tjocka garnbunten så att tomten får en kropp. Härefter kan du välja om tomten skall ha kjol eller byxor. Om du vill ha kjol så gör du ingenting, tomten är färdig. Om du vill ha byxor delar du den tjocka garnbunten i två och knyter garn i ändorna så att du får fötter (Bild 4).
Bild 4

Här kan du se båda varianterna, en tomte med byxor en med kjol. Om du vill ha en tomteluva så klipper du en triangel av tyg, lägger lite lim på tomtens huvud, lagar en liten tomteluva av tygbiten som träs på huvudet till tomten (tråden som tomten skall hänga i kommer ut i toppen av tomteluvan).

Så här blev mina tomtar.


Hurra för Finland som firar sin 97 självständighetsdag idag!

1 kommentar: