onsdag 17 december 2014

17 december


Så har vi kommit till den 17 december, nu är det bara en vecka kvar till jul. Imorgon är sista dagen på jobbet före min julsemester börjar. Vi reser till Finland och firar julen där. Det skall bli väldigt gott att komma iväg och mysa med Aini samt familjen i julhelgen.

Idag bjuder jag på ett recept på Chokladkola med lakrits. Vi gjorde godiset två gånger eftersom det blev något konstigt med den första satsen. Andra satsen blev bättre men vi fick den inte så glansig eller seg som på bilden på recept.nu. God var den för det! :) Detta är den sjätte godissorten vi prövat på i år och ännu kommer det att dyka upp två recept på julgodis innan julafton så håll ögonen öppna för dem.

Chokladkola med lakrits

Chokladkola med lakrits

25 g smör
0,5 tsk salt
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
2 msk honung
2 msk ljus sirap
150 g mörk choklad, hackad
50 g turkisk peppar, krossad

1. Blanda grädde, socker, smör, salt, sirap och honung i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör om då och då under tiden.

2. Låt koka på svag värme tills smeten når en temperatur på 122 grader, rör om då och då tiden. Använd dig av en digital kökstermometer. Har du inte någon termometer kan du använda kulprovet (link-klick).

3. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt hackad choklad och rör tills den smält.

4. Rör sedan ner krossad turkisk peppar.

5. Häll kolan i en smord form eller en form med bakplåtspapper.

6. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.

Receptet hittade jag här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar