tisdag 9 december 2014

9 december


Ett väldigt traditionellt finskt julbakverk är julstjärnor. För mig blir det nog ingen jul om jag inte ätit julstjärnor i alla fall en gång. Dessutom är det väldigt enkelt att laga, om man köper färdig smördeg.

Finska julstjärnor
Recept, 10-12st

Smördegsplattor (5-6st)
Plommonsylt
1 Ägg
(florsocker)

Om du inte hittar plommonsylt i din affär så kan du laga din egen sylt. Låt torkade plommon (en påse) stå i blöt i några timmar. Koka dem sedan med vatten och ½ dl socker tills de har blivit mjuka. Häll ur vattnet i en skål. Stavmixa plommonen till en sylt/puré. Tillsätt så mycket vatten som behövs för att få en fin "syltkonsistens".

1. Ta fram smördegsplattorna ur frysen och låt tina (det står ofta hur länge det tar för plattorna att tina på paketet). Dela plattorna i två på mitten så att du får två kvadrater av varje platta.

2. Skär ett hack in mot mitten från varje hörn. Lägg sylt i mitten om du vill ha sylt under flikarna, annors så väntar du med sylten. Vik in varannan flik (se bilden nedan), tryck ordentligt så att julstjärnan inte öppnar sig under tiden i ugnen. Nu klickar du sylt i mitten av stjärnan om du föredrar att ha sylten ovanpå.

3. Vispa upp ett ägg och pensla alla stjärnor. Grädda i ugnen efter anvisningarna på smördegsförpackningen (ex. 200 grader, 10-12min). Låt kallna och servera. Du kan pudra dina julstjärnor med florsocker också om du vill.


Bilden är lånad från Google

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar