tisdag 16 december 2014

16 december


Till denna jul har jag prövat på att laga något jag aldrig baka förr. Nämligen knådfritt bröd, ett julbröd med russin som inte behövde knådas alls men skall jäsa väldigt länge istället och vikas lite grann före det skall jäsa lite till. Dessutom skulle det stekas i en gryta i ugnen.

Det blev ett väldigt gott bröd som smakar bäst nystekt. 

Julbröd

Knådfritt julbröd med russin

600 g vetemjöl
3 msk socker
½ tsk torrjäst
½ tsk kardemumma
½ tsk salt
150 g russin
100 g smältat smör
1 ½ dl kallt vatten
ca 2 ½ dl kall mjölk

1. Blanda alla torra ingredienser och rusisin tillsammans i en bunke. Smält smöret och tillsätt det i vattnet som du har mätt upp i en måttkanna. Tillsätt sedan mjölk så att du har totalt 5 dl med vätska (ca 2 ½ dl mjölk behövs). 

2. Tillsätt vätskan med de torra ingredienserna, rör snabbt tillsammans till en lite kletig deg som inte flyter ut. Ha på ett lock eller plastfolie över bunken. Låt jäsa i rumstemperatur över natten i ca 10-15 timmar.

3. Lägg ett bakplåtspapper på köksbänken och strö mycket mjöl ovanpå. Häll degen upp på det mjölade bakplåtspapper. Nu är det dags att vika degen. Vik den fliken av degen som du har mot deg in mot mitten av degen. Rotera bakplåtspappret 90 grader och vik likadant igen. Upprepa detta moment ett par gånger. Tillsätt mera mjöl om degen klistrar sig fast i bakplåtspappret.

4. Lägg degen med "viksidan" nedåt på det mjölade bakplåtspappret. Sätt en bunke över degen och låt jäsa i ca 2 timmar.

5. När degen har jäst i 1 ½ timme så sätter du ugnen på 250 grader (över- och undervärme). Sätt också in en gryta med lock på gallret som är på nedersta falsen i ugnen. Grytan måste ha lock och måste tåla 250 grader. Grytan måste stå i ugnen i alla fall i en  halv timme för att bli ordentligt varm.

6. När degen är färdigt jäst lossnar du försiktigt bunken från degen (använd slikkepott vid behov) och lyfter sedan degen försiktigt in i den varma grytan. Skaka degen på plats om du behöver justera på placeringen av degen. Kom ihåg grytlappar! Sätt på locker och stek i ugnen på galler på nedersta falsen i 25 minuter. Ta av locket, sänk värmen till 225 grader och stek brödet i 5-10 minuter tills det har fått en fin gyllene färg.

7. Töm ut brödet ur grytan på ett galler och låt kallna. Servera med smör och ost. Det tyckte jag passade bäst på. :)

Receptet hittade jag här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar