söndag 21 december 2014

21 december


Julafton närmar sig med stormsteg. Idag bjuder jag på ett sista pyssel som du ännu hinner med före jul om du vill. Dessutom så kan detta pyssel stå framme året runt om man vill. 

Idag skall jag visa hur man enkelt gör om gamla konservburkar till ljuslyktor/ljusstakar. Konservburkar är väldigt fina i sig själv och behöver nödvändigtvis inte spraymålas om du föredrar dem som "silvriga".

Du behöver:

Tomma, rena konservburkar i olika storlekar
Vatten
Hammare
Liten spik
Dekorsand
Olika sorters ljus
(Sprayfärg)

Den första varianten är en konservburk som jag slått hål i med spik och hammare för att göra en stjärna (det går att laga vilket mönster man bara vill).

Börja med att fylla konservburken med vatten och sedan frysa vattnet till is i frysen eller ute om det är minusgrader. Detta måste man göra för att kunna slå hål i burken utan att det blir bucklor. 


När vattnet frusit till is så är det dags att spika. Börja uppe och arbeta dig vidare neråt, isen spricker upp och lossnar efterhand och därför är det smartast att börja uppe på burken.


När du är färdig med ditt mönster låter du vattnet smälta. När burken är torr så är det dags att spraymåla (om du vill) med valfri färg. I dessa lyktor passar det bra med ett värmeljus.

Förslag på andra varianter: 

 • Spraymåla en liten konservburk, håll i ett kronljus i mitten av burken och fyll sedan dekorsand runt ljuset så att det står stadigt.
 • Spraymåla en låg konservburk och placera sedan ett blockljus i burken.2 kommentarer:

 1. Såå snyggt..! Kanske jag skulle pyssla ihop under julhelgen eller i mellandagarna, lyktorna går ju bra att använda även efter julen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina kommer stå framme väldigt länge, säkert helt till sommaren ;)

   Radera